nieuws

Omwonenden slaan alarm over massale vissterfte Schollebos

Dode karpers, brasems en snoeken: het Schollebos in Capelle aan den IJssel zou er vol mee liggen. Twee omwonenden eisen dat de overheid ingrijpt.
De vissterfte leidt onder meer tot forse stankoverlast.''Het stinkt ontiegelijk'', zucht Anita de Bruin. ''Het lijkt wel of we op een visafslag wonen.''
Noodgedwongen halen De Bruin en Marijke Noordermeer de dode vissen nu zelf uit het water. ''We hebben al diverse brasems en karpers eruit gehaald'', vertelt De Bruin.
Instanties
De dames kunnen niet alle dode vissen zelf bereiken, waardoor meerdere karkassen liggen te rotten. Een rondgang langs de instanties leverde nauwelijks hulp op.
''Vanaf maandag belden we twee tot drie keer per dag met de gemeente Capelle. Twee tot drie keer per dag met het hoogheemraadschap'', verzucht ze.
Hulp
Noordermeer: ''We hebben alles al gebeld. De politie. De dierenpolitie. Het hoogheemraadschap. Die deden niets.''
Uiteindelijk kwam een medewerker van het hoogheemraadschap toch een kijkje nemen. ''Maar hij heeft alleen geschouwd en komt maandag weer terug.''
Een verklaring voor de vissterfte leverde dat niet op. ''Hij gaat een beroepsvisser inschakelen om drie dode karpers uit het riet te halen'', vertelt De Bruin.
Doodsoorzaak
De vrouwen maken zich zorgen omdat ze niet weten waar de vissen aan overlijden. ''Ik weet wel dat de riolering hier overal verstopt zit'', klinkt het.
''Ik denk dat het ook met spuien te maken heeft en dat de riolering een keer goed doorgespoten moet worden.''

Reactie

Volgens het hoogheemraadschap lijken de problemen mee te vallen. Er zouden geen naar lucht happende vissen of vislucht zijn waargenomen.
De organisatie zegt één dode vis te hebben ontdekt en opgeruimd. Ook wordt maandag de bodem van de plas opgeruimd.