nieuws

Aboutaleb: geef terroristen niet wat ze willen

Mensen moeten hun leven niet laten gijzelen door de angst voor aanslagen. Met die boodschap komt burgemeester Ahmed Aboutaleb na de aanslag in Nice.
Een man reed donderdagavond laat met een vrachtwagen in op een feestende mensenmassa in de Franse stad. Minstens 84 mensen kwamen om het leven.
Aboutaleb is 'geschokt en verdrietig' door het bloedvergieten. ''Wederom zijn heel veel onschuldige mensen omgebracht door een waanzinnige.''
Angst
De burgemeester roept mensen op het hoofd koel te houden: ''Wat deze mensen willen is zoveel angst zaaien, dat het open en vrije leven in het Westen wordt aangetast.''
''Die prijs moeten we niet willen betalen'', vervolgt Aboutaleb, die zegt te hopen dat hij de vlag boven zijn werkkamer voortaan alleen nog op 4 mei halfstok moet hangen.
Wapens
Uit de aanslag in Nice blijkt volgens Aboutaleb opnieuw dat 'zo ongeveer alles' kan worden gebruikt om mensen te doden. Terroristen grijpen steeds vaker naar geïmproviseerde wapens.
De burgemeester verwijst ook naar de aanslag tijdens de marathon van Boston, waar een explosief werd samengesteld uit een hogedrukpan, spijkers en explosieven.

Vuilnisbakken
''Sindsdien laten wij op grote evenementen de vuilnisbakken verwijderen'', vertelt hij. Dit keer is het de vraag met welke maatregelen een vrachtwagen kan worden tegengehouden.
Aboutaleb benadrukt dat hij met justitie en politie doorlopend werkt aan 'passende maatregelen', bijvoorbeeld bij het Zomercarnaval.
Hij kan uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen waar die uit bestaan.
''Dat zou erg slordig zijn, want dan vertel ik de mensen ook hoe ze die moeten omzeilen.''