nieuws

Honderden aanhangers Erdogan in Rotterdam de straat op

De staatsgreep in Turkije heeft in Rotterdam honderden mensen op de been gebracht. Aanhangers van de Turkse president Erdogan gingen in de nacht van vrijdag op zaterdag de straat op om hun steun te betuigen. Op de Westblaak en op het Churchillplein verzamelden zij zich met Turkse vlaggen en reden toeterend rond in auto's.
Ze riepen leuzen en ze zongen het Turkse volkslied. Het Rotterdamse NIDA-raadslid Nourdin El Ouali hield een spontane toespraak: "Wij hebben een boodschap aan premier Rutte. Wij willen dat hij afstand neemt van deze illegale coup."
De sfeer was gespannen en een cameraploeg werd aangevallen. De politie sloot tijdelijk de Westblaak af voor verkeer. Rond drie uur was het weer rustig.

Couppoging

In Turkije lijkt de poging tot een staatsgreep mislukt. Bij ongeregeldheden zijn zeker 260 mensen om het leven gekomen. De slachtoffers vielen in Istanbul en Ankara. Er zijn meer dan 3000 mensen opgepakt.
Bij het Turkse parlement in Ankara zijn vannacht explosies gehoord nadat de regering liet weten de situatie grotendeels weer onder controle te hebben. Ook hebben soldaten die in opstand zijn gekomen, CNN Turk uit de lucht gehaald.
President Erdogan heeft gezegd dat de coupplegers niet aan een straf ontkomen. Rond drie uur vannacht verscheen hij op het vliegveld van Istanbul en sprak daar aanhangers toe. Volgens Erdogan hebben de coupplegers hoogverraad gepleegd.

Demonstratie

Voor vandaag is een demonstratie op het Wilheminaplein in Rotterdam aangekondigd.
Luchtvaartmaatschappij Transavia schortte de vluchten naar Turkije vanaf Rotterdam The Hague Airport en Schiphol zaterdagochtend op. In de middag werd wel weer gevlogen naar de badplaatsen Izimir, Antalya en Gazipasa.
Ook Corendon en Turkish Airlines vliegen op Turkije. Volgens de directeur van Corendon is er geen negatief reisadvies en gaan alle vluchten naar de kust waar niets aan de hand is.