nieuws

Mussen redden op Proefpark De Punt in Rotterdam

De stichting Creatief Beheer, dat onder meer het groen in wijken bijhoudt, heeft de hulp ingeroepen van mussenexpert Kees Heij. Proefpark de Punt in Rotterdam-West moet eind 2017 mogelijk plaats maken voor bebouwing. Om de mussenkolonie te behouden voor de buurt moeten er nu al voorzorgsmaatregelen worden getroffen.
Mus-expert Kees Heij op bezoek

Na meer dan 12 jaar zijn er nieuwe bouwplannen voor het terrein achter het Dakpark aan de Vierhavensstraat. De grond was indertijd niet te verkopen en de gemeente Rotterdam heeft de tuinmannen van Creatief Beheer gevraagd om er zolang een buurtpark van te maken.
De bewoners van het proefpark, waaronder inmiddels ook een kolonie mussen, hebben het er naar hun zin. Voor de mussen is er volop nestgelegenheid en voedsel, onder meer omdat ze een graantje meepikken in het kippenhok op het terrein.
Volgens mussenexpert Kees Heij is de mussenkolonie bijzonder: "Er zit hier een kolonie van ongeveer vijftig tot zestig mussen. De mus is enorm achteruit gegaan en als je dan zo'n groene plek vindt in de stad, dan is dat bijzonder."
Creatief Beheer wil de mussenkolonie behouden voor de buurt als het park door huizenbouw verdwijnt en heeft de mussenexpert daarom uitgenodigd om op het terrein te komen kijken.

Nu al maatregelen nemen

"Je zou nu al een kippenhok moeten neerzetten op de volkstuin op het Dakpark. Dat is zo'n 200 meter hiervandaan. Als de kippen regelmatig gevoerd worden dan weten ze die plek ook straks te vinden als er hier gebouwd wordt.", zegt Heij.
De mussenexpert pleit verder voor het maken van nestkastjes door de kinderen uit de buurt. De kastjes zouden in de platanen langs het terrein kunnen worden opgehangen, zodat de mussen alternatieve broedplekken krijgen.

Dakpark wat natuurlijker

Rens Labadie, tuinman van Creatief Beheer, hoopt dat het lukt om op het Dakpark een kippenhok te plaatsen en een wat dichtere begroeiing zoals nu in het buurtpark. Hij roept mensen op die hout voor de nestkastjes willen leveren.
Verder hoopt hij dat de architecten die de nieuwbouw gaan ontwerpen, rekening houden met de biodiversiteit in de buurt: "Zoals dakpannen voor huis-, en gierzwaluwen en groene daken."