nieuws

Metin Çelik: 'Als democraat accepteer je geen coup'

PvdA-Statenlid Metin Çelik heeft een roerige nacht achter de rug. Çelik is momenteel op vakantie in Gölcük, een marinestad in de buurt van de Turkse stad Istanboel. De hele nacht is hij de straat op geweest om te demonstreren tegen de militaire coup in Turkije.
"Ik heb een hekel aan Erdogan. Maar het gaat niet om hem. Het gaat om het land. Als democraat accepteer je geen coup. Ik zal meestrijden om mensen achter de coup te verdrijven", zegt Çelik zaterdag na een paar uur slaap.
Het voormalig Kamerlid en raadslid van Rotterdam zat voor de buis toen de coupplegers toesloegen. Çelik dacht eerst dat er een terreuraanslag was gepleegd. Maar al snel was duidelijk dat het om een staatsgreep ging.
Rond 01.00 uur deden de moskeeën een gebedsoproep. Dat is een ongewoon tijdstip. "De moskeeën hebben de coup gemeld en iedereen gevraagd om de straat opgegaan om ertegen te demonstreren." Daarop zijn duizenden mensen de straat opgegaan, zegt Çelik.
"De stad waar ik ben is een militaire stad met heel veel kazernes. En alle ingangen van de kazernes werden door burgers met vrachtwagens gebarricadeerd om te voorkomen dat er militaire voertuigen uit zouden komen."
Çelik was tot 06.00 uur op straat te vinden. Hij is fel over de coupplegers. "Wij als democraten horen gewoon te accepteren dat er een regering zit. Turkije is eindelijk op weg om iets democratischer te worden, ook al is het nog niet volgens de normen die we in Nederland kennen. En met een coup komen we zeker niet verder."
In de loop van de nacht werd duidelijk dat de coup was mislukt. Bij de staatsgreep zouden bijna 200 mensen om het leven zijn gekomen. Er is sprake van zo'n 1200 gewonden. Meer dan 2800 militairen zijn gearresteerd.
Het zal de komende dagen nog onrustig zijn, verwacht Çelik. Hij was van plan om zaterdag te gaan winkelen in Istanboel, maar dat heeft hij voorlopig uitgesteld.