nieuws

Turks raadslid: 'Geen problemen vanuit Turkije naar hier halen'

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Turan Yazir (CDA) verwerpt de poging tot staatsgreep in Turkije. "Je kan het eens zijn met Erdogan of niet, maar een coup is niet de weg. Daar heb je verkiezingen voor."
De staatsgreep zorgt ook in ons land voor spanningen onder de Turken. In de nacht van vrijdag op zaterdag was er in Rotterdam een demonstratie van enkele honderden Turken voor het Turkse consulaat. Die verliep in een grimmige sfeer. Yazir maakt zich daar zorgen over.
"We moeten oppassen om een probleem vanuit Turkije hier naar toe te brengen en hier verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Dat mensen demonstreren vind ik prima. maar dan zonder geweld."

Aboutaleb

Als het aan Yazir ligt, moet de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een oproep doen om de kalmte te bewaren. "Dat heeft hij in het verleden ook al eens gedaan toen de spanningen opliepen tussen Turken en Koerden."
"Maar de coup is een gebeurtenis in Turkije zelf. Je kan er op gemeenteraadsniveau weinig aan doen. Je moet het wel duidelijk verwerpen."

El Ouali

Dat heeft het Rotterdamse NIDA-raadslid Nourdin El Ouali gedaan. Hij sprak in de nacht van vrijdag op zaterdag de Turkse demonstranten toe. Volgens hem was de boodschap van de demonstranten duidelijk: ze betoogden tegen de coup en voor de democratie.
"Kritiek hebben op Erdogan mag. Ook oppositiepartijen in Turkije zijn tegen de staatsgreep en voor de democratie. "Als je iets wil veranderen doe je dat via de stembus en niet via een staatsgreep.", zegt El Ouali.

Zorgen

El Ouali maakt zich ook zorgen over Turkije. De problemen in het land stapelen zich op. Er is de vluchtelingencrisis, er zijn spanningen tussen Turken en Koerden en er zijn aanslagen, onder meer van IS. "We hebben er belang bij dat Turkije stabiel blijft."

Ook Erdogan staat niet boven de wet

"Als gekozen hoofd is het nu de uitdaging om te trachten om een eenheid te vinden in alle diversiteit, en dat is een hele delicate balans. Maar niemand staat boven de wet, ook Erdogan niet."