nieuws

Turkse betoging in Rotterdam verloopt rustig

Enkele honderden Turken hebben zaterdagmiddag in Rotterdam gedemonstreerd tegen de couppoging in Turkije. Ze liepen van het Wilhelminaplein op de Kop van Zuid over de Erasmusbrug naar het Willemsplein. Daar luisterden de deelnemers naar toespraken, onder andere van Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van de politieke beweging DENK.
De betogers scandeerden 'Alluha Akbar' en 'Turkye'. Ook riepen ze op tot eenheid in Turkije na de mislukte staatsgreep. Een groep militairen probeerden de macht over te nemen van de Turkse president Erdogan.
Op het Willemsplein hebben de demonstranten een minuut stilte gehouden. Ook is er gebeden.
De demonstranten werden op het Willemsplein toegesproken door onder andere Mili Görüs, Diyanet en de Palestijnse organisatie Al-Wafaa. De meeste speeches waren in het Turks.
Tunahan Kuzu van DENK zei in het Nederlands dat hij diep is geraakt door de gebeurtenissen in Turkije. Ook riep hij op de rust te bewaren.
In de nacht van vrijdag op zaterdag was er ook al een demonstratie van Turken in Rotterdam. Die betoging verliep in een grimmige sfeer. Een cameraman werd door demonstranten belaagd.