nieuws

Oud-wethouder Karakus: dat straaljagers huis van democratie bombarderen mogen we nooit accepteren

De Rotterdamse oud-wethouder Hamit Karakus, die een Turkse achtergrond heeft, is erg geschrokken van de mislukte militaire staatsgreep in zijn moederland. Hij zegt dat hij er nauwelijks van heeft geslapen. Karakus: "Het is heel erg als defensie haar eigen burgers beschiet, en straaljagers het huis van democratie bombarderen. Dat mogen we niet accepteren."
Volgens Karakus werd de staatsgreep ingegeven door de machtsstrijd tussen de AK-partij van de Turkse president Erdogan en de invloedrijke Gülen-beweging. "De regering is al een tijdje bezig om het ambtenarenapparaat, de politie en defensie te zuiveren van mensen van de Gülen-beweging. En er is een lijst van hooggeplaatste bevelhebbers die ze wilden verwijderen. Ik denk dat de staatsgreep daar iets mee te maken heeft."
Veel aanhangers zijn in de nacht nacht van vrijdag op zaterdag na een oproep van Erdogan de straat opgegaan. In Turkije en ook in Rotterdam. Karakus: "Dit is vooral een uiting tegen de coup en voor democratie. Ook in steden waar de aanhang van Erdogan niet groot is, zijn mensen massaal de straat opgegaan."
Er zijn twijfels aan het democratische gehalte van de Turkse president en ook Karakus heeft die twijfels. De Turkse president probeert steeds meer macht naar zich toe te trekken en treedt repressief op. "Maar dat mag nooit een argument zijn om een staatsgreep te plegen. Het gaat niet om voor of tegen Erdogan."
Karakus maakt zich grote zorgen over de stabiliteit in Turkije, ook al is de staatsgreep mislukt. "Het is afwachten of dit echt onder controle komt en ik hoop niet dat ze beslissingen nemen die de democratie nog meer beschadigen."
De roep om actie en de roep om wraak zijn volgens Karakus groot. Hij vergelijkt het met een staatsgreep in Nederland. "Stel dat hier straaljagers over Rotterdam heen razen en de Tweede Kamer wordt gebombardeerd waarbij burgerslachtoffers vallen. Dan zal ook hier de roep om ingrijpen groot zijn."
Karakus hoopt dat de regering in Turkije het hoofd koel houdt. "Laten we rechters de kans geven om dit goed te beoordelen. Onder de militairen kunnen ook mensen zitten die op bevel hebben gehandeld. Hoe bewust waren ze bezig met het plegen van een staatsgreep?", zegt Karakus een paar uur voordat Erdogan duizenden rechters op non-actief zet.
Hoewel Erdogan meer macht naar zich toetrekt en de roep om repressief optreden zal toenemen, benadrukt Karakus vooral het hoofd koel te houden. "Ik hoop echt van harte dat het een strijd tegen de coup en voor democratie is. Ik hoop niet dat Erdogan de coup als argument gebruikt om nog strenger en harder erop in te gaan."