nieuws

Malaysia Airlines betaalt nabestaanden MH17 schadevergoeding

Precies twee jaar na de vliegramp met de MH17 is er een akkoord gesloten tussen Malaysia Airlines en het overgrote deel van de nabestaanden van de slachtoffers. Dat heeft letselschade-advocaat Veeru Mewa bekendgemaakt. Een rechtszaak tegen de luchtvaartmaatschappij is daarmee van de baan.
Over de inhoud van de regeling wordt niets bekendgemaakt. De partijen hebben geheimhouding afgesproken. Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.
De MH17 van Malaysia Airlines was opgestegen van Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Boven het oosten van de Oekraïne werd het toestel uit de lucht geschoten. Op de grond was destijds een felle strijd gaande tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.
Voorschot
Volgens het Verdrag van Montreal is een luchtvaartmaatschappij altijd verantwoordelijk voor de dood of lichamelijk letsel van passagiers. De schadevergoeding kan oplopen tot 130.000 euro, maar moet wel per geval onderbouwd worden. Hoeveel geld de nabestaanden krijgen, hangt af van de individuele omstandigheden.
Eerder kregen de nabestaanden al geld als tegemoetkoming in de kosten voor een begrafenis of crematie. Ze konden ook een voorschot krijgen van 37.000 euro.
Herdenking
In Vijfhuizen, in de buurt van luchthaven Schiphol, zijn zondagmiddag de slachtoffers van de vliegramp weer herdacht. Zo'n 800 nabestaanden waren daarbij aanwezig.
Rond 15.30 uur, het tijdstip dat het radio-contact met de MH17 verloren ging, werd een minuut stilte gehouden. Daarnaast waren er toespraken, muziek en dansacts. Ook premier Rutte was bij de herdenking aanwezig. Hij hield geen toespraak.
In Vijfhuizen komt volgend jaar een monument voor de slachtoffers van de vliegramp. Het gaat daarbij om een grote wand van 6 meter hoog en 25 meter lang. De wand staat symbool voor de zwaarte van het verlies. In het midden zit een 'oog', een gat waar zonlicht doorheen komt. De namen van de slachtoffers worden in de wand gegraveerd. Ook wordt een herdenkingsbos aangelegd.