nieuws

Men-echtpaar De Ronde: 'We rijden al vijftien jaar samen en zijn nog steeds niet gescheiden'

Tien jaar non-stop de landenwedstrijd voor vierspannen in Aken winnen. Het Nederlands team, met in de gelederen Koos de Ronde uit Zwartewaal, heeft het afgelopen weekend geflikt. "Volgens mij is er geen andere sportploeg die zoveel gewonnen heeft", zegt de menner.
In Aken reed hij met vier paarden voor de wagen een dressuurwedstrijd, een marathon en een vaardigheidsproef. Koos is de koetsier, zijn vrouw Marie rijdt mee als navigator en hangt tijdens bochten buiten de wagen om de boel in evenwicht te houden.
"We rijden altijd op het scherpst van de snede", zegt Koos. "Om een wedstrijd te winnen, moet je risico's nemen", vult Marie aan.
Het fanatisme van het echtpaar levert bijna altijd gekibbel op. "Maar", nuanceert Koos meteen, "we rijden al vijftien jaar samen, winnen veel en zijn nog steeds niet gescheiden."
De paarden zijn veel geld waard. Hoeveel? Dat laat De Ronde liever in het midden. Maar voor een paar duizend euro koop je echt geen topper als Palero.
De Ronde denkt er echter niet over om zijn vierspan van de hand te doen. "Ik wil medailles winnen. Als ik de paarden verkoop, kan dat niet."
De komende dagen hoeven de prijswinnaars niet aan de bak. Het voskleurige kwartet mag lekker bijkomen in de wei. "Daarna pakken we de training weer op."
In september wacht het Wereldkampioenschap in Breda.