nieuws

Export bloemen en planten in de lift

bloemen
bloemen
De Nederlandse export van bloemen en planten zit nog
altijd in de lift. Volgens brancheorganisatie VGB steeg de uitvoer in de eerste zes maanden van het jaar met 3 procent tot 3,2 miljard euro.
De export van bloemen bracht 2 miljard euro op. Dat is 1 procent meer dan over de eerste zes maanden van 2015. Met de uitvoer van planten was 1,2 miljard euro gemoeid. Dit betekende een stijging van 5 procent.
Exporteurs benadrukken dat een deel van de exportstijging moet worden toegeschreven aan hogere inkoopprijzen. Qua marges en rendement schieten de
bedrijven hier weinig mee op. Door de forse en toenemende concurrentie in de markt zijn de hogere inkoopprijzen nauwelijks door te berekenen, aldus de VGB.
De export lag in het tweede kwartaal 4,4 procent hoger dan een jaar eerder. Duitsland blijft veruit de grootste afzetmarkt voor Nederlandse bloemen en planten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Italië en België completeren de top vijf. Daarbij zat de export naar België het meest in de lift. Die steeg met krap 10 procent tot 140 miljoen euro.
De export naar Rusland liep verder terug. In totaal werd dit jaar voor 69 miljoen euro aan bloemen en planten naar Rusland verscheept. Dit betekende een daling met 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het
marktaandeel van Rusland kromp tot 2 procent. Dat was drie jaar geleden nog 5 procent.