nieuws

SBM Offshore grote winnaar op Damrak

aandelenbeurs
aandelenbeurs
SBM Offshore was maandagochtend de grote winnaar op het Damrak. De maritiem dienstverlener werd door beleggers beloond voor een schikking met Braziliaanse autoriteiten in de omkopingszaak rond oliebedrijf Petrobras. Mede door de stevige winst van SBM kleurde de AEX-index groen. Elders in Europa toonden de graadmeters een wisselend beeld.
De hoofdindex in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 448,31 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 621,32 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,2 procent in. Londen noteerde een plus van 0,2 procent. In Istanbul stond de beurs na de mislukte coup van afgelopen weekeinde bijna 5 procent in de min.
Het aandeel SBM Offshore werd bijna 14 procent hoger gezet. De maritiem dienstverlener trof een schikking met een totale waarde van bijna 275 miljoen dollar om het onderzoek naar zijn rol bij het omkopingsschandaal
rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf te beëindigen. Daarvan gaat ruim 149 miljoen dollar naar Petrobras, waarmee het Schiedamse bedrijf nu ook weer normaal zaken kan doen.
De gebeurtenissen in Turkije zetten andermaal de toeristenbranche onder druk. Zo verloor Thomas Cook in Londen ruim 2 procent aan beurswaarde en ging in Frankfurt het aandeel TUI 2 procent onderuit. Turkish Airlines verloor in Istanbul ruim 8 procent aan beurswaarde. Vluchten van de maatschappij van Turkije naar de Verenigde Staten zijn door de Amerikaanse
autoriteiten voorlopig verboden.
Bij de kleinere fondsen in Amsterdam won Pharming bijna 8 procent. De farmaceut heeft opnieuw positieve resultaten geboekt bij een onderzoek naar het gebruik van zijn middel Ruconest.
Producent van netwerkapparatuur Ericsson verloor in Stockholm 4,3 procent na berichten over gesjoemel met de boekhouding, hetgeen door het bedrijf overigens werd tegengesproken. Ericsson zou de omzet van klanten al voor facturering meenemen in de boeken.
Chipproducent ARM zag zijn beurswaarde in Londen met 43 procent omhoog schieten. Het bedrijf wordt voor ruim 32 miljard dollar overgenomen door het Japanse SoftBank.
De prijs van een vat Amerikaanse olie stond onveranderd op 45,95 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder bij 47,67 dollar per vat. De euro was 1,1055 dollar waard, tegen 1,1059 dollar bij het slot van de Europese beurzen op
vrijdag.