nieuws

Staking bij Unilever voorbij, actievoerders tevreden

Protest bij Unilever
Protest bij Unilever
De staking bij Unilever in Rotterdam is voorbij. Nadat de directie van het bedrijf de vertrekregeling voor 185 medewerkers had verbeterd, besloten de actievoerders maandag weer aan het werk te gaan.
Vakbond FNV stelt dat 22 van de 25 eisen van de stakers zijn ingewilligd. Zo is de ontslagvergoeding verhoogd tot 1,3 keer de huidige kantonrechtersformule.
Bij Unilever gaan in Nederland 185 van de 3100 arbeidsplaatsen verloren. Het bedrijf verplaatst het werk naar landen waar de lonen lager liggen dan hier, zoals India, Mexico en de Filipijnen.

Acties

De afgelopen weken voerden werknemers actie voor een beter sociaal plan voor mensen die hun baan kwijtraken op de ICT-afdeling en de administratie. Zo was er een sit-in en legde kantoorpersoneel in Rotterdam en Vlaardingen het werk neer.
FNV kan aan het verplaatsen van de banen zelf niets doen, maar is blij met het bereikte resultaat. "Het was voor de stakers een spannende tijd, maar door te staken hebben zij dit resultaat kunnen afdwingen", aldus de bond.