nieuws

Zaak tegen advocaat havenschandaal afgerond

RDM
RDM
Er komt een eind aan de rechtszaak tegen de advocaat die een rol heeft gespeeld in het Rotterdamse havenschandaal. Justitie liet maandag weten niet in cassatie te gaan tegen de vrijspraak van de man.
In het havenschandaal gaven de banken voor tientallen miljoenen euro's kredieten aan scheepswerf RDM. Het Rotterdamse Havenbedrijf zou daarvoor garant staan. De advocaat had stukken opgesteld, waarin stond dat havendirecteur Willem Scholten bevoegd was voor het verstrekken van die garanties. Dat bleek onjuist.
De advocaat werd vorige week vrijdag door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken, nadat het Openbaar Ministerie (OM) een geldboete van 25.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist. Justitie ziet van af een nieuwe zaak, omdat er te weinig aanknopingspunten zijn om de zaak te winnen.
Eerdere uitspraken
Het is niet de eerste keer dat de advocaat is vrijgesproken. De rechtbank en het gerechtshof vonden eerder al dat hij niet met opzet valse stukken had opgesteld. Justitie was het daar niet mee eens en ging in beroep tegen de vrijspraken.
De Hoge Raad oordeelde uiteindelijk dat er nog eens naar de zaak gekeken moest worden, omdat het gerechtshof te makkelijk had geoordeeld dat de advocaat onbewust handelde.
Opnieuw vrijspraak
Maar dat heeft het OM dus niets opgeleverd. Het gerechtshof oordeelde vrijdag opnieuw dat de advocaat niet opzettelijk valsheid in geschrifte heeft gepleegd. De rechters vinden wel dat hij onachtzaam heeft gehandeld.
In het Rotterdamse havenschandaal zijn eerder oud-directeur Willem Scholten en zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen veroordeeld voor omkoping.