nieuws

Aboutaleb overlegt met Turkse organisaties over spanningen

Diverse Turkse organisaties uit Rotterdam voeren maandagavond overleg met elkaar en met burgemeester Ahmed Aboutaleb. Inzet is het bewaren van de rust na de mislukte staatsgreep in Turkije van afgelopen weekend, waarbij ruim driehonderd doden vielen.
Net als in Turkije zelf zijn ook hier spanningen ontstaan tussen Turken onderling. Rivaliteit is er vooral tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen. De Turkse president beschuldigt zijn vroegere vriend Gülen van het beramen van de coup.

Gesneuvelde ruiten

Ook in Rotterdam heeft Gülens beweging Hizmet connecties. Bij een Turks buurtcentrum aan het Taandersplein in Rotterdam-West vlogen afgelopen weekend stenen door de ruiten. Zondag demonstreerden tegenstanders van de beweging er.
Tijdens een andere betoging tegen de militaire staatsgreep werd een cameraploeg die onder meer voor TV Rijnmond werkt belaagd door demonstranten. Tweede Kamerleden eisten opheldering over en de imam van de Essalam-moskee noemde het onacceptabel.
Aboutaleb riep de Turkse gemeenschap in Nederland zondag al op de rust te bewaren. "Niet importeren, die conflicten. Het is al erg genoeg dat ze daar zijn."

'We zijn hier in Nederland'

Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) schuift maandagavond ook aan bij Aboutaleb om te praten over bedreigingen aan het adres van Gülen-aanhangers. Mehmet Akbulut van Spior spreekt zich daartegen uit. ''We zijn hier in Nederland en we moeten de berichtgeving over Turkije vanuit een Nederlandse optiek bekijken.'' Daar hoort volgens hem geen geweld bij. ''Mensen hebben het recht om te demonstreren en met elkaar in gesprek te gaan, maar een ander negatief benaderen hoort er niet bij.''
Sympathisanten van Gülen praten ook mee. Alper Alasag, een aanhanger van de geestelijke, is niet uitgenodigd, maar hij zegt te hopen dat Aboutaleb "de Rotterdammers tot rede kan brengen". ''Ik heb zelf helaas ook een aantal bedreigingen aan mijn adres gekregen. Zo ben ik uitgemaakt voor landverrader en zijn er verwensingen geweest die betrekking hebben op mijn moeder en vrouw."
Bang is Alper niet, maar hij vindt het wel jammer. ''We zitten hier al 40 jaar in de regio en hopen dat we samen kunnen werken aan een mooie toekomst voor Turkije."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl