nieuws

Turkse winkeliers: boycotoproep grote onzin

"Dit vind ik belachelijk", zegt de Turks-Nederlandse eigenaar van fietsenzaak Ado Bike in Rotterdam-IJsselmonde. Tot zijn verbazing staat het bedrijf op een lijst van organisaties die volgens de opstellers geboycot moeten worden omdat ze banden met de beweging van Fethullah Gülen zouden hebben.
De makers van de lijst hebben hun pijlen gericht op aanhangers van de islamitische denker, omdat die achter de mislukte staatsgreep van afgelopen weekend zou zitten.

'We gaan gewoon door'

De onaangenaam verraste fietsenmaker in IJsselmonde legt uit dat zijn zaak deel uitmaakt van een franchiseformule en iedere vestiging een andere eigenaar heeft. "Ik heb niets met Gülen. Misschien bedoelen ze de groothandel, ik weet niet hoe het daar zit, over die dingen hebben we het niet", zegt hij verbaasd. "Dit kan zeker effect hebben, maar we gaan gewoon door. Ik heb hier serieus schijt aan."
De lijst circuleert op Twitter. Naast bedrijven uit Amsterdam en Den Haag staan er meerdere bedrijven met Rotterdamse wortels of vestigingen op, zoals restaurant Meram, gezondheidsorganisatie Sanitas en de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag, die in Rotterdam is gevestigd.

'Actie van concurrent'

Ook eigenaar Erdogan Yuce van restaurantketen Meram ontkent banden te hebben met Gülens beweging. "Waarschijnlijk heeft een concurrent ons er tussen geplaatst." Om zijn klanten te informeren heeft Yuce heeft een bericht op Facebook laten zetten.
Het is onduidelijk wie de lijst heeft samengesteld en geplaatst.