nieuws

Brandweer protesteert in Rotterdam voor vroegpensioen

Brandweer Rotterdam Rijnmond
Brandweer Rotterdam Rijnmond © Tom van Vark
Ruim tweehonderd brandweerlieden gaan woensdag in Rotterdam demonstreren. Ze overhandigen een petitie aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ze hopen dat hij hen zal steunen in hun strijd voor een "fatsoenlijk vroegpensioen".
De brandweer ligt al langer overhoop met gemeenten over hun pensioen. Nu kunnen ze nog stoppen tussen hun 55e en 59e, als het aan de gemeenten ligt wordt de pensioenleeftijd verhoogd. Volgens de activistische brandweermensen is de huidige regeling al achterhaald en ongunstig voor ze.
"Brandweermensen hebben een fysiek en mentaal zwaar beroep. Ze staan 24/7 klaar en stellen hun leven in de waagschaal voor anderen. Om hun werk professioneel en veilig te kunnen blijven doen, is het niet verantwoord om dit tot op hoge leeftijd te doen", aldus een verklaring van vakbond FNV.
De protestmars begint woensdagochtend bij het hoofdkantoor van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond op de Wilhelminakade en gaat van daaruit naar het stadhuis. Brandweerlieden uit Rotterdam krijgen gezelschap van hun collega's uit Zuid-Holland Zuid, Den Haag, Amersfoort en Almere.