nieuws

Politiek botst over integratie Turkse Rotterdammers

Partijen in de Rotterdamse gemeenteraad botsen met elkaar in het integratiedebat over Turkije. Volgens Leefbaar tonen de twee grote Turkse demonstraties van afgelopen weekend in Rotterdam aan dat "de integratie van Turken grotendeels is mislukt".
"Ik heb ze horen praten over 'onze leider, ons volk'. Dat betekent gewoon dat de afstand tussen Rotterdam en Nederland heel groot is. Best wel schokkend'', vindt fractieleider Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam. Hij zegt veel klachten te hebben gekregen over Turkse vlaggen op de Erasmusbrug.

'Groep mensen weggezet'

Volgens de PvdA in Rotterdam stond echter maar een klein deel van de lokale Turkse gemeenschap met vlaggen te zwaaien en de naam van president Erdogan te scanderen. "Om te roepen dat de integratie mislukt is als 1 a 2 procent van de Rotterdamse Turken zich daar laat zien, dan zet je een hele grote groep mensen weg. Dat helpt niet tot verbetering van de situatie'', zegt fractievoorzitter Leo Bruijn van de PvdA.
Volgens fractievoorzitter Nourdin El Ouali van de islamitisch geïnspireerde partij NIDA levert Leefbaar zelf met zijn "rechtse discours" een bijdrage aan het probleem. "Rotterdamse jongeren worden stelselmatig weggezet als Turken en Marokkanen. Dan moet je niet raar opkijken als je dat gevoel juist bij hen versterkt", zegt hij.