nieuws

Moskee-organisaties slaan uitnodiging Aboutaleb af

Twee koepelorganisaties van Turkse moskeeën wilden maandagavond niet meepraten over spanningen tussen Turkse Rotterdammers. Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt het "buitengewoon jammer'' dat ze zijn uitnodiging hebben afgeslagen.
"Helaas hebben ze de uitnodiging niet aanvaard, omdat ze met een deel van deze mensen niet om de tafel willen gaan zitten", zei Aboutaleb. De organisaties die bedankten, waren de Islamitische Stichting Nederland (ISN) en Nederlandse Islamitische Federatie (NIF).
Aboutaleb sprak wel met ruim tien vertegenwoordigers van onder meer Turkse organisaties uit de stad. Onder de genodigden waren ook aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Mislukte staatsgreep

Aanleiding voor de bijeenkomst zijn spanningen die ook hier de kop opsteken na de mislukte staatsgreep in Turkije van afgelopen weekend. Aboutaleb vertelde dat een Rotterdams raadslid met een Turkse achtergrond is bedreigd. Ook diverse aanhangers of vermeende aanhangers van Gülen kregen de afgelopen dagen dreigementen binnen.
Aboutaleb wil met de organisaties die maandagavond niet meededen aparte gesprekken voeren. Hij wil "duidelijk maken dat in Rotterdam geen ruimte is voor het bedreigen en molesteren van mensen."
Dat de organisaties niet wilden deelnemen, vindt de burgemeester erg jammer. Hij wees erop dat hij de afgelopen jaren een band heeft opgebouwd met de organisaties en ze hem ook goed weten te vinden als het nodig is.