nieuws

Havenga: 'De deur staat weer op een klein kiertje'

Gaan ze dan toch nog naar Rio? Een paar maanden geleden slaagden de Nederlandse waterpolodames er niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De selectie van bondscoach Arno Havenga zag die droom in duigen vallen tijdens het OKT in Gouda. Maar er is hoop voor de eerste reserve, en dat heeft weer alles te maken met de dopingfraude van Rusland bij de winterspelen van Sotsji.
Tientallen Russische atleten kregen doping toegediend en hun positieve testen werden via een ingenieus systeem verdoezeld. Dat is de conclusie van de Canadese jurist Richard

McLaren, die namens het mondiale antidopingbureau WADA onderzoek deed. "Supertriest voor de sport zelf," zegt Rotterdammer Havenga. "Een schande dat het is gebeurd en door de overheid is gestuurd. Maar het is voor ons een mogelijkheid om toch op de Spelen terecht te komen, maar ik moet nog maar zien of er zulke zwaar wegende sancties genomen worden."

Besluit IOC

Dinsdag besluit het Internationaal Olympisch Comité (IOC) mogelijk over een algehele schorsing van Russische sporters voor de Olympische Spelen van Rio. En dus ook de Russische waterpolosters. Voorzitter Thomas Bach kondigde maandag een telefonisch spoedberaad van het dagelijks bestuur aan, waarin de eerste voorlopige maatregelen en sancties worden genomen. "De groepsapp (van de oranjedames, red.) ontplofte bijna vanmiddag. De meiden volgen alles, iedereen van wel weer nieuwe informatie. Ik heb ook met NOC*NSF gesproken. Zij vinden dat de gehele Russische ploeg moet worden uitgesloten voor Rio, maar ook zij weten niet wat de consequentie kan zijn. Voor ons staat de deur weer op een klein kiertje. Het is puur hoop. Mogelijk wordt ie dinsdag met een enorme klap opgegooid. Wij wachten het af."

Planning maken

Toch zit Havenga niet stil. "Ik heb wel een planning gemaakt hoe we de weken in moeten vullen als we wel gaan. Dat moet nog verder uitgewerkt worden, maar ik loop wel een beetje vooruit ja," aldus de bondscoach. De voorbereiding is hoe dan ook nooit ideaal. "Fysiek zijn we natuurlijk verre van het niveau waar we moeten zijn voor de Spelen. Dat topniveau halen we niet in Rio. Maar mentaal is de groep wel fris, er is weinig druk, het gaat om zes wedstrijden. De dames hebben best wel doorgetraind, we zijn niet naar nul afgegleden, maar beginnen wel op een iets lager niveau."
In 1992 werd het Deens voetbalelftal toegelaten tot het EK in Zweden toen Joegoslavië de toegang werd ontzegd. Denemarken werd Europees kampioen. "Ik weet dat dat scenario zich heeft afgespeeld. Alles is mogelijk. We willen meedoen om de prijzen, hoe moeilijk dat ook wordt. Maar nogmaals, ik schat de kansen vrij klein dat wij daar zijn."