nieuws

Kilometers maken in Nijmegen voor een stoomlocomotief

Nick Hartmans doet niet zomaar mee aan de 100ste Vierdaagse van Nijmegen. Hij is een loper met een missie. De 14-jarige Rotterdammer wil zoveel mogelijk geld binnen halen voor de restauratie van een oude stoomlocomotief.
De jonge wandelaar is zo lang hij het zich kan heugen verzot op alles wat op rails rijdt. "Het is hobby en passie al lang voorbij", zegt hij terwijl hij net was gestart met de tocht voor de Vierdaagse. "Het is veel erger."
Nick is vrijwilliger bij de Stoomstichting Nederland. Hij doet loodswerk en gaat regelmatig mee op ritten. "Een jaar geleden ben ik met mijn moeder gaan vragen hoe oud je moest zijn om iets bij de stichting te kunnen doen. Ik kreeg een overall in mijn handen gedrukt en toen zeiden ze: tot volgende week."
Voor de restauratie van de oude, Duitse locomotief uit 1952 is twee ton nodig. "Driekwart is al binnen", zegt Nick. "Dus nog 50.000 euro te gaan."
Komende dagen gaat hij vol goede moed de paden op, de lanen in. Vraag hem niet of hij het ziet zitten. Want dan zegt Nick: "Ik zie het eerder lopen."