nieuws

Verliezen Europese beurzen lopen op

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen zakten dinsdag gedurende de ochtendhandel verder in het rood. In Amsterdam moest AkzoNobel het ontgelden na de publicatie van zijn kwartaalresultaten. De cijfers van TomTom werden met meer enthousiasme onthaald door beleggers.
De Amsterdamse AEX-index stond aan het einde van de ochtend 0,6 procent in de min op 445,52 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 619,08 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,5 tot 1,2 procent.
AkzoNobel stond met een verlies van 6,5 procent onderaan de AEX. Het verf- en chemieconcern zag vorig kwartaal de omzet dalen, maar wist zijn winstgevendheid wel verder te verbeteren. Het concern bleef zeer voorzichtig over de komende maanden, waarin de omstandigheden naar verwachting onzeker blijven. Daarbij werd onder meer gewezen op de
onduidelijkheid rond het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.
TomTom won in de MidKap 2,1 procent. Het navigatiebedrijf wist zijn winst vorig kwartaal stevig op te voeren, ondanks een dalende omzet. TomTom wordt steeds minder afhankelijk van de verkoop van apparaten en dat komt de winstgevendheid ten goede.
Onder de middelgrote fondsen op het Damrak boekte alleen de toeleverancier aan de chipindustrie Besi een grotere koerswinst. Analisten van ING lieten zich positief uit over het aandeel, dat dinsdagochtend 6,4 procent aan waarde won.
ABN AMRO zakte 0,4 procent in de hoofdgraadmeter. Het Financieele Dagblad stelde dinsdag op basis van ingewijden dat topman Gerrit Zalm volgend jaar vervroegd zal aftreden. ABN gaf geen commentaar op dat bericht.
Ericsson werd in Stockholm ruim 2 procent meer waard. De leverancier van netwerkapparatuur aan de telecomindustrie kondigde extra bezuinigingen aan. Farmaceut Novartis leverde in Zürich 1 procent in. Het bedrijf zag zijn winst dalen, onder meer doordat belangrijke patenten zijn verlopen.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 45,14 dollar. Brent zakte 0,3 procent naar 46,81 dollar per vat. De euro was 1,1070 dollar waard, tegen 1,1078 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.