nieuws

Schiedams verpleeghuis blij met excuses IGZ

"Gelukkig zijn er excuses gekomen.'' Topman Ben de Koning van verpleeghuis Frankeland in Schiedam is blij dat de lucht is geklaard na een bezoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
, nadat de IGZ in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) een lijst naar buiten had gebracht met 150 slecht presterende verpleeghuizen. Op die lijst stond ook Frankeland. "Onbetrouwbaar en waardeloos'', vond de organisatie.

Werklijst

Inmiddels is duidelijk geworden hoe Frankeland op de lijst terecht is gekomen. "De inspectie heeft een soort werklijst waarop wordt bijgehouden welke instellingen extra in de gaten gehouden moeten worden", legt De Koning uit na zijn gesprek met de inspectie.
"Op basis van een melding van een burger zijn we in februari 2015 op die lijst gezet. Toen zijn ze komen kijken en dan vinden ze altijd wel verbeterpunten. Die zijn direct aangepakt." Pas begin dit jaar volgde een tweede bezoek, waaruit bleek dat er geen problemen waren. Die conclusie kwam echter pas in mei in een rapport terecht. In de tussentijd kwam de gewraakte lijst naar buiten.

Hoog in andere ranglijsten

"Wij stonden op een lijst waar we niet op hadden gemoeten en sowieso al lang vanaf hadden gemoeten", constateert De Koning. Hij vond het extra vervelend om op de lijst te staan, omdat Frankeland in allerlei andere ranglijsten, zoals Zorgkaart Nederland, juist in de top van Nederland staat.
Dat er weleens fouten worden gemaakt, erkent de directeur. "Wij zijn mensen, dus we maken net als iedereen fouten. Dan zeg je sorry en probeer je het goed te maken. Het is de kunst om zo min mogelijk fouten te maken en daar slagen we blijkbaar aardig in als je naar de klanttevredenheid kijkt", zegt hij.
De IGZ heeft tot nog toe niet gereageerd op een verzoek om een reactie.