nieuws

In Ouddorp dreigt tekort aan lifeguards

Bij de Reddingsbrigade Ouddorp zitten ze te springen om vrijwilligers. Er dreigt een tekort aan lifeguards te ontstaan.
De Reddingsbrigade moet in de zomermaanden per post minimaal vier mensen paraat hebben: een postcommandant, een chauffeur, een schipper en een strandwacht. Maar dit voor elkaar krijgen valt niet mee.
"Het wordt helaas steeds moeilijker de roosters te vullen", vertelt postcommandant van strand 't Flaauwe Werk' Herman Nieuwenhuis. "Het lukt, er ontstaan nu nog geen echte problemen, maar voor de toekomst moeten er wel mensen bij komen."

Vergoeding

De oorzaak zoekt Nieuwenhuis in de vergoeding. De lifeguards in Ouddorp werken op vrijwillige basis. Dat betekent dat er wel een kleine vergoeding tegenover staat, maar veel minder dan bij een normale vakantiebaan. "We richten ons erg op jongeren en dan zie je toch veel dat ze kiezen voor een baantje waar ze meer aan over houden."
Toch is het werk volgens de Ouddorpse lifeguards absoluut aan te raden. "Ik haal mijn voldoening niet uit de vergoeding, maar uit de reacties. Je doet het om mensen te helpen en te voorkomen dat ze in gevaar komen", aldus lifeguard Wout Raap.

Niet meer op eigen kracht

Het belang van de Reddingsbrigade wordt met het mooie weer goed duidelijk. Landelijk gezien moest de brigade de afgelopen week 344 keer in actie komen, 23 keer ging het om mensen die op eigen kracht niet meer uit het water konden komen.
Om mensen kennis te laten maken met het werk is de Reddingsbrigade een wervingsactie gestart. Zo was er afgelopen weekend een ‘Lifeguard introductiedag’.