MAASSTAD ZIEKENHUIS

Huisartsenpost schiet Maasstad Ziekenhuis te hulp

Een snee in een vinger of gewoon misselijkheid; veel mensen weten niet naar welk 'zorgloket' ze moeten met dit soort lichte klachten. Daarom gaan ze maar naar de spoedeisende hulp. In coronatijd verstopt dat de zorg, want de vele echt acute gevallen belanden daar ook. Bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is er daarom een Huisartsenpost geopend voor overdag.
''Voor een persoon zelf kan een snee als heel acuut voelen," vertelt Iris Keuvelaar, locatiemanager van Huisartsenpost Zuid, één van de locaties van Huisartsenposten Rijnmond. Het probleem, mensen met niet-spoedeisende klachten de spoedeisende hulp bezoeken, speelt al langer geeft Keuvelaar aan. ''Maar door corona wordt hierdoor de druk op deze zorg te groot. Toen drie weken geleden code zwart een serieus scenario werd, kwam deze Huisartsenpost voor overdag ter tafel.'' Normaalgesproken is een Huisartsenpost alleen in de avonduren, nacht en weekend open.
De zogenaamde DagHAP (Dag Huisartsenpost) helpt tussen de 10 en 20 personen per dag, allen mensen die met niet-spoedeisende klachten de eerste hulp binnen. ''Dat klinkt niet heel veel qua aantallen, maar elk persoon dat niet op de spoedeisende hulp terecht hoeft te komen zorgt voor een betere doorstroming van de zorg.'' De artsen op de DagHAP wijzen de patiënten er ook op dat zij in het vervolg bij eenzelfde soort klacht naar de huisarts moeten. ''We geven mensen zo ook advies waar ze het beste terechtkunnen.''
Bij de Huisartsenpost zijn ze tevreden over de pilot. Zo lang de coronacrisis aanhoudt zal de DagHAP open blijven. ''We zijn aan het onderzoeken of een DagHAP ook werkt op andere locaties in de regio, want het is echt een oplossing om de zorg en met name die acute zorg te ontlasten'', aldus Keuvelaar.