nieuws

Turkse moskeeën Rotterdam volgen Ankara: 'Gülen terrorist'

De Rotterdamse moskeeën die niet om tafel willen met aanhangers van de islamitische denker Fethullah Gülen, noemen diens beweging 'terroristisch'. Ze volgen daarmee de lijn van Ankara.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak maandagavond met vertegenwoordigers uit de Turkse gemeenschap in de stad. Het gesprek was bedoeld om de gemoederen te bedaren. Binnen de Turkse gemeenschap is een hoop onrust ontstaan na de mislukte staatsgreep van afgelopen weekend.

Spanningen

Sinds president Erdogan zijn rivaal Gülen de schuld gaf van de coup, staan de verhoudingen op scherp. Ook in Rotterdam, waar zowel Erdogan als Gülen een aanzienlijke aanhang hebben. Fethullah Gülen zelf heeft overigens vanuit de Verenigde Staten, waar hij woont, alle betrokkenheid van de hand gewezen. Turkije wil dat hij wordt uitgeleverd, de VS hebben al laten weten dat ze dan eerst bewijs willen zien.
De Mevlana Moskee, de Gultepe Moskee en de Kocatepe Moskee zagen het niet zitten om met Gülen-aanhangers te praten en sloegen de uitnodiging van Aboutaleb af, tot diens teleurstelling. "In onze beleving verschilt deze organisatie niet van de PKK, PYD en IS en gaat het hier inderdaad om een terreurorganisatie", schrijft hun koepelorganisatie Islamitische Stichting Nederland (ISN) over de Gülen-beweging. ISN is de Nederlandse tak van Diyanet, het officiële 'presidium voor Godsdienstzaken' van de Turkse overheid.

Terughoudend

"Het bovenstaande in aanmerking nemende, stellen we ons inderdaad terughoudend op'", aldus ISN. De organisatie schrijft "alles in het werk te stellen om ongeregeldheden tegen te gaan" en roept haar achterban op ''de rust te bewaren''. Maar met het andere kamp praten zit er voorlopig dus niet in.
Gülens beweging is wijdverbreid. Ook in Rotterdam en omstreken zijn ondernemersorganisaties en scholen die tot het netwerk behoren. Tot enkele jaren geleden was er geen rivaliteit tussen Erdogan en Gülen, dus ook niet onder hun aanhangers.