nieuws

Bedreigde journalist Zaman vreest escalatie in Turkse gemeenschap

Journalist Hüseyin Atasever van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag is dinsdagmiddag bedreigd. De Rotterdammer was voor een verhaal in Haarlem en werd daar door een groepje AKP-sympathisanten omsingeld en uitgescholden, maar door tussenkomst van de politie bleef het bij dreigementen.
Zaman is een krant van aanhangers van Fethullah Gülen. De beweging van de islamitische geleerde wordt door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de couppoging van afgelopen vrijdag.
"Iedereen die iets heeft met Gülen loopt gevaar", zegt de geschrokken Atasever."Door de kliklijn die gebruikt wordt, verzamelen AKP'ers gegevens over Erdogan-critici in Nederland. Al die mensen lopen nu gevaar."

Doden

Hij vreest dat de onrust binnen de Turkse gemeenschap uit de hand zal lopen. "Hoe goed burgemeester Aboutaleb het ook bedoelt, de rust niet gaat terugkeren in de Turkse gemeenschap in Rotterdam. Het is niet de vraag of het uit de hand gaat lopen, maar wanneer", zegt hij. "Ik ben bang dat er in Nederland doden gaan vallen. Je hebt maar een gek nodig die met een wapen loopt en het is zover", zegt Atasever.
"Zolang Erdogan blijft roepen dat bepaalde Turkse minderheden achter de coup zitten en Turkse Nederlanders geloven dat, kun je verwachten dat het op een dag verkeerd gaat."
De journalist gaat woensdag aangifte doen bij de politie.
Ataver vertelt dat de rivaliteit tussen Erdogan en Gülen ook families splijt. Hij kent bijvoorbeeld mensen die in een huwelijkscrisis terecht zijn gekomen omdat de een pro-Erdogan is en de ander pro-Gülen.