nieuws

'Uitstoot Chemours in Dordrecht nog steeds kankerverwekkend'

De teflonfabriek van Chemours in Dordrecht stoot nog steeds een kankerverwekkende chemische stof uit. De stof is volgens toxicologen gevaarlijk voor werknemers en omwonenden. Dat schrijft de Volkskrant.
Het gaat om de stof GenX. Chemours, het vroegere Dupont, gebruikt deze vinding bij de productie van teflon, dat in anti-aanbaklagen, pizzadozen, flosdraad en computerkabels zit.

Vervanging van PFOA


Tot 2012 zette het bedrijf PFOA in om teflon te maken. In dat jaar stopte Chemours daarmee, omdat steeds bekender werd dat die stof slecht was voor de gezondheid van werknemers en omwonenden. In 2013 is de stof op een Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen geplaatst.

Identiek


De toxicologen zeggen in de Volkskrant dat GenX "vrijwel identiek" is aan PFOA. In
veroorzaakt de stof onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen bij ratten en muizen.
De deskundigen roepen het bedrijf aan de Baanhoekweg op om direct te stoppen met het gebruik van GenX, omdat dit slecht is voor werknemers en voor mensen in de omliggende woonkernen van Dordrecht en Sliedrecht.

Chemours ontkent


Chemours ontkent dat GenX kankerverwekkend is. Het bedrijf zegt dat de nieuwe stof zich niet ophoopt in het lichaam zoals PFOA. Ook wijst Chemours erop dat GenX niet op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen staat.
Toxicologen vermoeden dat GenX op de lijst ontbreekt omdat de stukken over de stof niet openbaar zijn. Europese instanties hebben GenX daardoor nog niet goed genoeg kunnen beoordelen, zegt hoogleraar Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht tegen Radio 1.

Onderzoek


Van den Berg vindt dat er onderzoek moet komen naar de verspreiding van GenX onder werknemers en omwonenden. Tot daar meer over bekend is, zou Chemours volgens Van den Berg moeten stoppen met de uitstoot van de stof.

Omwonenden


"Heel vervelend", zo reageert Hans van der Slot van het buurtcomité Merwepolder op de nieuwe berichtgeving rond Chemours. "Maar ik schrik nergens meer van", zegt hij op grond van zijn eerdere ervaringen met het vroegere Dupont.