nieuws

Protestmars brandweer voor behoud vroegpensioen

Ruim tweehonderd brandweermensen hebben woensdagochtend in Rotterdam gedemonstreerd tegen verhoging van de pensioenleeftijd. Ze willen dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam voor hen gaat lobbyen. Aboutaleb heeft dat toegezegd.
De protestmars begon onder luid getoeter bij het hoofdkantoor van de brandweer op de Wilhelminakade. Daarna trokken de deelnemers naar het stadhuis aan de Coolsingel.
Daar vroegen ze burgemeester Aboutaleb of hij zich hard wil maken voor een goed vroeg-pensioen voor de brandweer, omdat het brandweerwerk volgens hen te zwaar is om nog op oudere leeftijd te kunnen doen.

Verkenner

Aboutaleb is het met de brandweerlieden eens. Het werk is te zwaar om tot hoge leeftijd te moeten doen, vindt hij. Hij maakte bekend dat er een verkenner komt die gaat onderzoeken of er een uitweg is uit de impasse tussen de bonden en de overheid.
De burgemeester vroeg de actievoerders om in afwachting van het werk van de verkenner te stoppen met verdere acties. Maar daar voelden de brandweerlieden niets voor.

Zondagsdiensten

De acties bij de brandweer begonnen vier weken geleden. Brandweerlieden draaien zondagsdiensten, waardoor ze niet uitrukken voor kleine meldingen. Ook zijn er in het hele land publieksvriendelijke acties, zoals duikdemonstraties.