nieuws

Chemours: toxicologen zaaien onnodige onrust

Directeur Erik Meijer van teflonfabriek Chemours in Dordrecht baalt van de negatieve publiciteit rond de stof GenX. Toxicologen zeggen in de Volkskrant dat de vervanger van de omstreden stof PFOA net zo kankerverwekkend is. "Niet waar", zegt Meijer.
Chemours gebruikt GenX om teflon te maken. Tot 2012 zette het bedrijf daar PFOA voor in. Maar Chemours is daarmee gestopt omdat steeds bekender werd dat die stof slecht was voor de gezondheid van werknemers en omwonenden.
GenX is weinig beter, zeggen toxicologen. De stof zou onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken, zo is uit dierproeven gebleken.
Chemours spreekt dat tegen. GenX gedraagt zich heel anders dan PFOA. De stof hoopt zich niet op in het menselijk lichaam, maar verdwijnt daar volgens Chemours na enkele uren weer uit.
GenX staat bovendien niet op de lijst van kankerverwekkende stoffen, zegt directeur Erik Meijer. "En die lijst is niet door ons gemaakt. maar door wetenschappers en autoriteiten."
Meijer spreekt van onnodige onrust. GenX is een goede opvolger van PFOA, vindt hij. "Elke stof is schadelijk, maar het gaat om de hoeveelheden. Daar zijn ook toxicologen het over eens."
"Chemours stoot aanzienlijk minder uit dan enkele jaren geleden", zegt Meijer. "Wij opereren binnen onze vergunning."
Meijer kan zich voorstellen dat de schrik er bij werknemers en omwonenden weer in zit na de berichtgeving in de Volkskrant. Hij hoopt de onrust te kunnen wegnemen door meer informatie te geven over GenX.