nieuws

Hoe overleef ik een mui?

Wie tijdens het tropische weer verkoeling zoekt op de stranden, kan te maken krijgen met een mui. Dat is een onderstroom die zwemmers verder de zee intrekt. De strandwacht van Hoek van Holland geeft tips om uit een mui te komen. De belangrijkste: raak niet in paniek.
Veel zwemmers werden afgelopen weekend verrast door sterke stroming voor de kust. Vooral bij noordwestenwind kan er tussen zandbanken een onderstroom ontstaan. Vorige week moesten 23 zwemmers worden gered die niet op eigen kracht uit het water konden komen.
Als mensen in een mui terechtkomen moeten ze zich gewoon mee laten sleuren, zegt Roland Rolaff van de strandwacht. "Voorbij een zandbank houdt de onderstroom weer op en kun je weer zelf zwemmen. Tegen die tijd hebben wij je wel in de gaten."
Verslaggever Maikel Coomans neemt woensdag de proef op de som en zwemt bij Hoek van Holland een stukje in zee. Maar helaas voor hem: er is in zee geen mui. Er staat een oostenwind. En bij die wind hebben zwemmers vooral last van kwallen.