nieuws

Provincie verbaasd over ophef uitstoot Chemours

De provincie Zuid-Holland is verrast door het nieuws dat de Dordtse fabriek van Chemours nog altijd een kankerverwekkende stof zou uitstoten. Toxicologen zeggen in de Volkskrant dat de stof GenX die sinds kort bij de productie van teflon wordt gebuikt onveilig is. De provincie heeft geen idee waar zij zich op baseren.
De omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid gaf in 2012 een vergunning voor het gebruik van GenX dat in de plaats kwam van de stof PFOA. Van PFOA was vast komen te staan dat de stof kankerverwekkend is.
GenX zou een stuk minder giftig zijn. Uit onderzoek van het RIVM en de European Food Safety Authority is gebleken dat de stof zich niet ophoopt in het menselijk lichaam. Dat was voor de omgevingsdienst reden om een vergunning te geven.
Toxicologen zeggen nu dat uit onderzoeksgegevens van Chemours zelf zou blijken dat GenX wel giftig is voor mensen en slecht afbreekbaar is in het milieu. Het zou gaan om rapporten die Chemours moest indienen bij de Amerikaanse milieudienst.
"Ik heb die studies vergeleken met resultaten van eerder toxicologisch onderzoek naar PFOA en dat zie je dat de stof vergelijkbaar is. Je ziet dezelfde tumoren optreden, je ziet bij dezelfde concentraties effecten op het nageslacht, op de bloedhuishouding en dergelijke", zegt de Utrechtse hoogleraar Martin van den Berg.
Daarnaast zegt ook het RIVM tegen de Volkskrant dat na eigen onderzoek de stof GenX giftig is voor mensen.
Dit laatste verbaast Nathalie Harder van de provincie Zuid-Holland. Harder is benieuwd of het RIVM zich op nieuwe informatie baseert die niet beschikbaar was toen het instituut positief adviseerde over een vergunning voor GenX.