nieuws

Europese beurzen bouwen winsten uit

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen bouwden woensdagochtend de koerswinsten verder uit. In Amsterdam kreeg het sentiment steun van onder meer meevallende cijfers en vooruitzichten van chipmachinefabrikant ASML.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 452,81 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 625,57 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten geboekt tot 1,4 procent.
ASML steeg 3,2 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Het bedrijf verwacht zijn recordomzet van 6,3 miljard euro, die in 2015 in de boeken werd gezet, dit jaar te overtreffen. Aan een voorspelling voor heel 2016 had ASML zich eerder nog niet gewaagd.
Unilever (plus 0,8 procent) kondigde aan het Amerikaanse Dollar Shave Club over te nemen, zonder financiële details naar buiten te brengen. Dollar Shave Club verkoopt via internet scheermesjes en verzorgingsproducten voor mannen. Naar verluidt is 1 miljard dollar met de deal gemoeid.
Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap met een verlies van 2,5 procent na een adviesverlaging door Société Générale.
ASR won 4,3 procent na een reeks beleggingsadviezen. Zo maakten ING, Citi, HSBC, ABN AMRO, Berenberg en Kepler Cheuvreux bekend de verzekeraar te gaan
volgen met een koopadvies.
In Frankfurt stond softwarebedrijf SAP bij de winnaars met een plus van 4,3 procent, geholpen door beter dan verwachte resultaten. In Londen verloor
mijnbouwconcern BHP Billiton ruim 2 procent na de bekendmaking van productiecijfers. Anglo American leverde 6,5 procent in.
Vermogensbeheerder Man Group zakte 4,3 procent in Londen na het vertrek van zijn topman naar rivaal Pimco. In Parijs ging drankenconcern Rémy Cointreau 0,5 procent omlaag na omzetcijfers.
Volkswagen maakte onverwacht bekend dat het operationeel resultaat in de eerste helft van dit jaar hoger was dan analisten hadden gedacht. Het aandeel klom 5 procent in Frankfurt.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 44,78 dollar. Brent klom 0,7 procent tot 46,98 dollar. De euro noteerde 1,1010 dollar, tegen 1,1013 dollar bij het Europese slot dinsdag.