nieuws

Burgemeester Dordrecht haalt bakzeil over coffeeshop 't Geeltje

Coffeeshop 't Geeltje
Coffeeshop 't Geeltje © archief
Na jarenlang juridisch getouwtrek mag coffeeshop 't Geeltje aan de Sint Jorisweg in Dordrecht misschien weer open. De Raad van State (RvS) heeft woensdag een hoger beroep van tafel geveegd dat burgemeester Arno Brok had ingediend tegen een uitspraak van de rechter.
't Geeltje is al
een probleemgeval. De coffeeshop had een nieuwe vergunning aangevraagd. Dat moest omdat Dordrecht minder coffeeshops wilde en het beleid had aangescherpt. Alle shops moesten daardoor een nieuwe vergunning aanvragen.
Burgemeester Brok besloot de vergunning van 't Geeltje in te trekken nadat hij advies had ingewonnen bij Bureau Bibob. Die mag een vergunning weigeren als er misschien strafbare feiten worden of zijn gepleegd door de aanvrager van de vergunning. 't Geeltje werd verdacht van witwassen en belastingfraude.
Ook klaagden buren steen en been over overlast en wilden ze graag dat de shop gesloten zou worden.
Rechter
De coffeeshop was het niet mee eens met de sluiting en ging met de zaak naar de rechter. Die besloot afgelopen november dat de burgemeester de zaak onterechte had gesloten, omdat 't Geeltje inmiddels een deel van zijn belastingschuld had afbetaald.
De coffeeshop mocht toen formeel weer een poging doen om open te gaan, maar de burgemeester zei dat hij dat zou aanvechten bij de rechter. 't Geeltje is uit eigen beweging tot op heden gesloten gebleven.
Ongelijk
Brok ging in november in hoger beroep bij de RvS. Woensdag bleek dat de burgemeester ook daar bot heeft gevangen. De uitspraak van de rechter blijft daardoor staan.
Dordrecht moet nu onder meer de proceskosten van 't Geeltje betalen. Ook kan de gemeente niet nog een keer in beroep gaan tegen de uitspraak.
Vergunning
't Geeltje kan nu opnieuw een vergunning aanvragen. Of de coffeeshop dan definitief weer opengaat, is nog onduidelijk. De gemeente kan namelijk om andere redenen (dan die van drie jaar geleden) beslissen toch geen vergunning af te geven.
Of de coffeeshop ook daadwerkelijk een nieuwe vergunning wil, is onbekend. Zowel de gemeente als 't Geeltje was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.