nieuws

Wat zegt het RIVM over de stof GenX?

Chemours-in-Dordrecht
Chemours-in-Dordrecht
Ophef woensdagochtend over een chemische stof waar nog weinig mensen van gehoord hadden: GenX. Het wordt gebruikt bij het maken van Teflon, onder meer bekend van de anti-aanbaklaag in pannen. Chemours in Dordrecht verwerkt het sinds 2012, in plaats van het eerder gebruikte PFOA dat ongezond bleek te zijn voor werknemers en omwonenden.
Toxicologen zeggen nu dat GenX net zo kwalijk is als PFOA. Volgens Chemours valt dat wel mee. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beantwoordt een aantal vragen van RTV Rijnmond over GenX.

Is GenX nu giftig of niet?


Het is aannemelijk dat GenX een giftige stof is die niet vanzelf afbreekt. Er is nog geen conclusie mogelijk over het ophopen van de stof in het lichaam. Ook staat het niet op de lijst van stoffen die gevaar kunnen opleveren voor het nageslacht.

Waarom mocht GenX gebruikt worden bij Chemours?


In 2012 heeft het RIVM vastgesteld dat GenX geen gezondheidsproblemen zou geven als het werd gebruikt voor de productie van anti-aanbakproducten. Het ging toen dus alleen om eventueel gevaar bij het gebruik van die producten, niet om het productieproces.

Heeft het RIVM de situatie dan niet onderzocht?


Begin dit jaar heeft het RIVM op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu opnieuw naar GenX gekeken, ditmaal om te zien of het gevaarlijk zou zijn voor werknemers en omwonenden.
Uit dat onderzoek blijkt wel dat de stof gevaarlijk is, maar niet voldoende om op de Europese zwarte lijst te komen. Daarvoor moet het voldoen aan precieze criteria. Overigens is in Duitsland wel een nader onderzoek gaande naar de giftigheid van GenX.