nieuws

Kwallen verpesten de zwempret in Hoek van Holland

De strandwacht van Hoek van Holland waarschuwt badgasten voor kwallen. Er zouden momenteel opmerkelijk veel hoopjes gelatine-achtige dril ronddrijven, wat de kans op een kwallenbeet vergroot.
Door de aanhoudende oostenwind zijn er al een aantal dagen kwallen in de vloedlijn die zwempret verpesten. Dindag werden er in de badplaats tegen de zeventig slachtoffers geregistreerd van kwallenbeten. Met name de kompaskwal is de boosdoener.

Gestande kwal steeks ook

Als iemand tijdens het zwemmen met de tentakels van een kwal in aanraking komt, is het gebeurd: een kwallensteek. Ook een aangespoelde kwal is niet per definitie ‘steekvrij.’ Hij kan wel degelijk nog levensvatbaar genoeg zijn om te steken.
Dus zowel aan het strand als in de zee is niemand veilig voor stekende kwallententakels. "Zwem niet te diep, en als u geprikt bent kom dan langs de dichtstbijzijnde strandwacht, post of auto", adviseert de Hoekse Standwacht.
Meestal alleen pijn
Echt gevaarlijk zijn de steken van de in Nederland voorkomende kwallensoorten niet. Slechts heel af en toe blijft het niet bij pijn en kunnen mensen misselijk worden en koorts krijgen.