nieuws

'Grootste zonne-energieproject van Rotterdam in Waalhaven'

Het is een opvallend gezicht: de circa 8000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van het Rotterdamse koelbedrijf Frigocare. Totale kosten: bijna een miljoen euro.
De 'zee van zonnepanelen' is eigendom van Zon Exploitatie. Volgens directeur Michel Peek gaat het zelfs om het grootste zonne-energieproject van de stad.
Het energiebedrijf leent als het ware het dak van Frigocare. Dat krijgt daardoor goedkopere én groene stroom. Frigocare-directeur Jan Bouman is daarom blij met de aanwinst.

Vis

De panelen leveren Frigocare ruim eenderde van de stroom op die het nodig heeft om bijvoorbeeld ingevroren vis te kunnen opslaan.
Het bedrijf kan binnenkort gaan profiteren van de aanwinst. De installatie moet over ruim een week zijn afgerond.
In totaal wekken de 3100 zonnepanelen jaarlijks zo'n 750.000 kilowattuur aan elektriciteit op. Dat is genoeg om 250 gezinnen van stroom te voorzien.
Ambities
''Rotterdam heeft behoorlijke ambities op het gebied van duurzame energie'', zegt Peek. In de stad zou momenteel zo'n 2 miljoen kilowattuur aan zonnestroom worden opgewekt.
Het project op het dak van Frigocare geeft de groene ambities van de stad dus een flinke duw in de rug. In één klap wordt er dus ruim 37 procent meer zonne-energie opgewekt.
Matig
Toch hoeft de gemeente volgens Peek nog niet te juichen. Rotterdam scoort namelijk ronduit matig op het gebied van zonne-energie.
''Ze staan 393e plaats van gemeentes'', zegt de directeur van Zon Exploitatie. ''Veel verder zakken kan dus niet.''