nieuws

Toch geen Olympisch avontuur voor Ark van Noach

Brazilianen moeten het tijdens de Olympische Spelen doen zonder de Ark van Noach. De replica van het Bijbelse vaartuig ligt nog steeds in Krimpen aan den IJssel.
Eigenaar Johan Huibers was aanvankelijk van plan met de Ark naar Brazilië te varen. Het had de aftrap moeten worden van een heuse wereldtoer met de beroemde boot.
''We hebben besloten niet te gaan'', sombert Huibers, die vreesde voor zijn levenswerk. ''Het is te riskant qua stroomvoorziening en diefstal.''
Gesloten
Krimpenaren die een bezoek aan het vaartuig willen brengen, hebben ook pech. Het is momenteel gesloten voor publiek.
Huibers weet niet of daar nog verandering in komt. ''Het kriebelt wel'', geeft hij toe, maar er zou ook een kans zijn dat hij straks wordt gevraagd koers te zetten naar Seoul of San Diego.
''Dan moet je weg. En dan stel je misschien weer mensen in Nederland teleur'', legt Huibers uit. ''Dat wil ik ook niet.''

Teleur

Nederlanders die nog aan boord willen rondkijken, moeten straks mogelijk op het vliegtuig stappen. In het buitenland zou veel belangstelling zijn voor de Ark.
San Diego is ''heel warm'', bevestigt de eigenaar. Ook Mexico lonkt: ''Het katholicisme is daar enorm overheersend.'' Huibers hoopt daar over een week meer over te horen.
Dordrecht
Het 135 meter lange vaartuig lag tot begin dit jaar in Dordrecht, maar moest daar weg vanwege bouwplannen op de Stadswerven.
Een kleinere replica van de replica beleefde eerder wel een internationaal avontuur. Het kwam in Noorwegen in botsing met een patrouilleboot van de kustwacht.