nieuws

'Kan ik mijn hond laten inslapen? Ik wil met vakantie'

Dieren die worden gedumpt bij kinderboerderijen, een baasje die zijn gezonde hond wilde laten inslapen: sommige dierenbezitters laten zich in de vakantietijd van hun slechtste kant zien. Dierenbescherming Rijnmond is het beu en pleit voor maatregelen.
Directeur Rinus Hitzert van de Dierenbescherming Rijnmond heeft vaak de handen vol aan baasjes die hun huisdier zonder goede reden kwijt willen. Zo was er het stel dat hondjes wilde achterlaten omdat de dieren qua kleur niet pasten bij een bankstel.
''Het kan altijd gekker'', vertelt Hitzert. Hij noemt het voorbeeld van een man die zijn gezonde hond wilde laten inslapen, zodat hij met vakantie kon. ''We moesten onze medewerkers weghouden, anders hadden ze de man een inslaapmoment gegeven'', zegt hij boos.
Plaag
Ook een plaag voor de dierenbeschermers: mensen die hun dieren vastbinden aan een boom
of achterlaten bij een kinderboerderij. ''Cavia's, ratjes, muizen: ze worden gewoon over het hek gesmeten'', zucht de dierenbeschermer.
Hitzert wijst erop dat dieren dumpen ook nog eens gevaarlijk kan zijn. ''Mensen weten niet eens wat voor reptiel ze hebben'', klaagt hij. ''De laatste keer hadden we echt een zwarte adder. Als je daardoor gebeten wordt, moet je snel in een ziekenhuis tegengif krijgen.''
Registratie
Hij vindt dat eigenaren verplicht moeten worden hun dier bij aankoop te registreren. ''Dan kunnen wij heel snel terugvinden waar dieren thuishoren.'' Dieren zomaar achterlaten is er dan niet meer bij.
Daarnaast start de Dierenbescherming Rijnmond samen met de gemeente Rotterdam in november een actie om dieren te laten chippen.