nieuws

Beursgraadmeters duiken in het rood

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen koersten donderdag aan het einde van de ochtend in het rood. Beleggers verwerkten een stroom bedrijfsresultaten van onder meer AEX-fondsen Unibail-Rodamco en Unilever. Verder wordt gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).
De Amsterdamse AEX-index stond na een hoger begin aan het einde van de ochtend 0,4 procent in de min op 450,53 punten. De MidKap verloor 0,1 procent, tot 623,90 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten 0,4 tot 0,6 procent.
Beleidsmakers van de ECB buigen zich donderdag over de economische situatie in de eurozone. Kenners gaan er niet vanuit dat de centrale bank met extra maatregelen komt om de groei en inflatie op te drijven, maar de toelichting door president Mario Draghi geeft mogelijk een blik op de verdere koers van de ECB.
Unilever won, na een aanvankelijke ruimere plus, 0,1 procent in de AEX . Het moederbedrijf van Ola, Dove, Axe en Knorr wist de verkopen de afgelopen maanden verder op te voeren, ondanks moeilijke marktomstandigheden.
Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco noteerde 0,5 procent in de min, na een positieve opening.
ASML leverde 1,6 procent in, na de stevige koerswinst die woensdag werd gehaald door de gunstige kwartaalcijfers van de chipmachinefabrikant. De Zwitserse bank UBS haalde het aandeel ASML donderdag van zijn kooplijst.
Aandelen in de luchtvaartsector stonden onder druk, vooral door een winstwaarschuwing van Lufthansa. Die gaf woensdagavond aan dat de winst onder druk staat door alle politieke en economische problemen in de wereld. Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap, met een verlies van 4,3 procent. Lufthansa leverde in Frankfurt bijna 9 procent in. In Londen verloor easyJet ruim 6 procent. De prijsvechter meldde voorbeurs dat de
omzet de afgelopen maanden is gedaald, door stakingen en de dreiging van terreur.
In Parijs behoord luxemerk Hermes tot de sterkste stijgers. Het aandeel won 3,3 procent vooral doordat het bedrijf de verkopen van zijn lederwaren zag aantrekken.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg een fractie, naar 45,80 dollar. Brentolie stond onveranderd op 47,18 dollar per vat. De euro werd voor 1,1030 dollar verhandeld, tegen 1,1005 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op woensdag.