nieuws

Meldpunt EUR na druk op Turkse wetenschappers en studenten

Erasmus Universiteit campus Woudestein (Wikipedia, 2013)
Erasmus Universiteit campus Woudestein (Wikipedia, 2013)
De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft een informatiepunt geopend voor Turkse wetenschappers en studenten die door Ankara worden opgeroepen terug te gaan naar Turkije.
De academici en studenten kregen na de mislukte coup in Turkije een mail of sms waarin de Turkse autoriteiten hen vroegen terug te komen. Het gaat vooralsnog alleen om Turken die tijdelijk in Nederland werken en studeren.
Universiteiten in onder meer Nederland en de Verenigde Staten zijn bezorgd over de oproep. Volgens de Erasmus Universiteit moeten wetenschappers en studenten zich vrij kunnen bewegen, omdat "wetenschap bij uitstek internationaal is".
Geen EU-lid, wel onderzoek
Hoewel Turkije geen lid is van de Europese Unie, kunnen Turken wel makkelijk in Europa onderzoek doen. Dat komt doordat ze mee mogen doen aan een subsidieprogramma.
Hoeveel Turkse studenten en academici in Rotterdam werken en studeren is onbekend. Een woordvoerder van de universiteiten spreekt van tientallen.

Studentenvakbond
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft zich uitgesproken tegen de vervolgingen. De bond steunt de vervolgde medewerkers en studenten. Voorzitter Jarmo Berkhout: “Wat er nu gebeurt in Turkije heeft meer weg van een politiek gemotiveerde zuivering dan van een transparante rechtsgang. Het onderwijs moet vrij, kritisch en onafhankelijk zijn.”