nieuws

Rotterdamse app gaat voedselverspilling tegen

Rotterdammers Christian Spaargaren en Ralph de Groot gaan de strijd aan met voedselverspilling. Ze hebben een app gelanceerd: Restoranto. Hierop kunnen restauranteigenaren gerechten die overblijven met korting aanbieden.
bestaat nu een maand en er hebben zich inmiddels 55 restaurants in Rotterdam aangemeld. Er zijn op deze manier ruim 200 maaltijden verkocht, die anders aan het einde van de dag in de vuilcontainer zouden zijn beland.
“Dat is gewoon zo enorm zonde”, zegt Ralph de Groot vol passie. “Ik ben in Oeganda geweest, dan zie je dat mensen geen eten hebben en wij gooien het gewoon weg!”
Oegandezen profiteren ook van de app: voor iedere maaltijd die via de app wordt besteld, wordt ook een maaltijd in Oeganda gedoneerd.

Hamburgers

De app werkt als volgt: restaurants plaatsen overtollige maaltijden met korting op de app. Gebruikers kunnen de aanbieding binnen een bepaalde tijd aanklikken en afhalen, of direct opeten bij het restaurant.
“Het aanbod is gevarieerd”, vertelt Christan Spaargaren. “Je vindt er hamburgers, spareribs, borrelhapjes. Hoe meer restaurants er meedoen, hoe groter het aanbod wordt.”

Bistrobar

Ook Bistrobar Binnenrotte in de Rotterdamse bibliotheek heeft zich aangesloten bij het initiatief. Chefkok Bruno Dainkey is er erg tevreden over.
“Elke keuken houdt over, want je wilt gasten nooit nee verkopen. En nu kan ik mensen honderd procent kwaliteit bieden en hoef de dag erna niks weg te gooien.”, aldus Dainkey.
De initiatiefnemers hopen dat de app in de toekomst in alle grote steden wordt gebruikt. Na Rotterdam volgen Delft en Utrecht.