nieuws

Hardinxveld pakt overlast door extreme regenval aan

"De overlast door extreme neerslag gaat met 50 tot 75 procent omlaag. Bij een hoosbui kunnen straten en tuinen nog vollopen, als de huizen maar droog blijven", zegt heemraad Arie Bassa van het waterschap Rivierenland.
Samen met de gemeente Hardinxveld-Giessendam werkt Rivierenland aan allerlei maatregelen om te voorkomen, dat net als in de afgelopen twee zomers weer tientallen huizen onder water lopen na een stortbui.
Zo wordt in Hardinxveld-Giessendam momenteel een grote waterberging gegraven in een weiland aan de Spoorweg. Ook de ijsbaan achter de Nieuweweg zal zo worden ingericht, dat die bij extreme regenval kan dienen als extra wateropvang.

Code Rood

"Opvang is nodig, want als er bijvoorbeeld 100 millimeter regen valt in twee uur tijd, dan krijgen we al dat water nooit snel weg", zegt Bassa, "al werken we natuurlijk ook aan snellere afvoer van water naar de polder en naar de rivier."
"We zijn al meer dan een jaar bezig met verbreding van sloten en het plaatsen van grotere duikers. Ook komen er meer pompen, die we al aan kunnen zetten als er bijvoorbeeld een weeralarm met code rood wordt afgekondigd."

Twee miljoen

De aanpak van de wateroverlast kost twee miljoen euro, die gemeente en waterschap samen betalen. "Maar de inwoners moeten natuurlijk zelf ook maatregelen nemen. Als je laag woont, moet je je drempel verhogen of een schot voor de deur zetten", zegt Bassa.
De gemeente biedt ook een renteloze lening van 40.000 aan voor mensen die hun huis willen laten 'opkrikken'. Niet alle inwoners zijn daar enthousiast over. Maar aan de Nieuweweg die twee jaar achtereen zwaar getroffen is, zijn ze wel positief over het totale pakket aan maatregelen.

Zeg nooit nooit

"We hebben goeie hoop, dat dit gaat helpen en mensen niet opnieuw geconfronteerd worden met volgelopen huizen en de kosten voor nieuwe vloeren en inboedel. Maar zeg nooit nooit", zegt voorzitter Peter Cornegé van de bewonersvereniging.
Bestuurslid Alies Advocaat heeft in haar woning aan de zuidkant van de Nieuweweg zelf al heel veel maatregelen genomen. "Middenin de achtertuin hebben we een wateropvang gemaakt. Loopt die vol, dan slaat een pomp aan en gaat het water naar de sloot."

Waterproof

De sloot is echter één van de problemen: "Ja, bij extreme waterval komt het water ook daaruit onze tuin en het huis in. Bij de dijk komt een grote pomp, om water snel naar de Merwede te krijgen. Dan hopen wij dat het grootste probleem is opgelost."
Het huis zelf is inmiddels waterproof gemaakt. Bij de deuren kunnen schotten worden ingeschoven, ventilatiegaten in de muren zijn hoger geplaatst en WC en badkamer hebben 'terugslagkleppen' om te voorkomen dat water daar omhoog komt.

Hoosbui

"Op de laagste punten van het huis zitten ook pompen, Dus als er nog wat binnenkomt, dan pompen we het weer naar buiten. Ja, het heeft wel wat gekost, maar we wonen hier met plezier. Of het allemaal helpt? Ik denk van wel. Bij de volgende hoosbui weten we het..."