nieuws

Topman Rotterdamse zorginstelling stapt op na kritiek

Laurens
Laurens
Topman Ids Thepass van de Rotterdamse zorginstelling Laurens stapt op. Aanleiding is de discussie die is ontstaan rond zijn positie. Laurens is volgens de inspectie een van de elf zwakste zorginstellingen van ons land.
Thepass is het oneens met het oordeel van de inspectie.
Maar binnen de zorginstelling begon het rommelen. Medewerkers van de zorginstelling rekenden Thepass aan dat Laurens op de zwarte lijst was beland.

Hugo Borst

Daar kwam nog een brief bij van de bekende Rotterdammer Hugo Borst die werd gepubliceerd in het AD. Borst ging in de brief tekeer tegen de bureaucratie in de zorg. De demente moeder van Borst zit in één van de huizen van zorginstelling Laurens.
"Een bestuurswisseling is zeer ongewenst", schrijft de topman op de website van Laurens. "Maar door de discussie die binnen de organisatie is ontstaan, vind ik dit nu toch het juiste besluit."

Financiële problemen

De zorginstelling zit in financiële problemen. De afgelopen drie jaar liepen de inkomsten terug met meer dan 30 miljoen euro. Dat leidt volgens het personeel tot een slechte kwaliteit van de zorg.

Foute declaraties

Laurens was eerder dit jaar nog negatief in het nieuws doordat de organisatie mogelijke foute declaraties had ingediend. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) was daarom een onderzoek begonnen. Wat er precies fout is gegaan en om hoeveel geld het gaat is niet bekend.

Softwareproblemen

Een jaar eerder kon Laurens de salarissen over februari niet berekenen door softwareproblemen. Daardoor werden de salarissen van de 1700 thuiszorgmedewerkers "bij benadering'' uitbetaald.

Vincent van der Maas

Thepass was sinds 2006 voorzitter van de Raad van Bestuur van Laurens. Hij maakt geen gebruik van een vertrekregeling.
Vincent van der Maas neemt zijn positie over. Naast de voorzitter vertrekken nog twee andere directeuren bij de zorginstelling.