nieuws

Europese beurzen boeken kleine winst

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag aan het einde van de ochtend op een kleine winst. In Amsterdam was verlichtingsbedrijf Philips Lighting de grote uitblinker met positief ontvangen kwartaalcijfers.
De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.35 uur 0,2 procent hoger op 452,86 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 627,47 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen 0,2 tot 0,4 procent.
Philips Lighting stond bijna 7 procent in de plus. De verkopen van de onlangs afgesplitste lichtdivisie van Philips daalden minder sterk dan in de voorgaande periodes. Verder was de voor eenmalige kosten gecorrigeerde winst hoger dan verwacht.
Bij de hoofdfondsen voerde KPN de troepen aan met een plus van 2,5 procent. Beleggers reageerden op verrassend sterke cijfers van het Britse Vodafone. Dat telecombedrijf zag zijn omzet dalen, maar analisten hadden op slechtere cijfers gerekend. Vodafone werd in Londen 5 procent meer waard.
Chipmachinefabrikant ASML stond met een verlies van bijna 1 procent onderaan in de AEX.
Bij de kleine fondsen was Fagron met een min van 2,7 procent de grootste verliezer. De toeleverancier aan apotheken heeft een claim van 10 en 20 miljoen dollar aan zijn broek in de Verenigde Staten, die te maken heeft met de overname van de Amerikaanse steriele bereidingsapotheek AnazaoHealth in 2015.
Accell blonk bij de kleinere bedrijven uit met een stijging van 4 procent, nadat het afgelopen kwartaal opnieuw goede zaken deed met de verkoop van e-bikes. TMG zakte na een positieve start 0,7 procent onderuit. Het mediaconcern liet zijn voorgenomen investering van 27 miljoen euro in Talpa vervallen. De radiosamenwerking tussen de bedrijven zou in augustus rond
moeten zijn.
De handelaar in specerijen, noten en thee Amsterdam Commodities (Acomo) verloor 0,4 procent. Het bedrijf kampte met fluctuerende prijzen van agrarische producten door weersinvloeden en hield zijn winst bij een stijgende omzet gelijk.
In Frankfurt ging Lufthansa opnieuw omlaag, ditmaal met 1,2 procent. Het concern gaf woensdag een winstwaarschuwing wegens moeilijke marktomstandigheden.
De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,2 procent omlaag naar 44,68 dollar. Brent werd juist 0,2 procent duurder, bij 46,31 dollar per vat. De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.