nieuws

Berkelaar moet tientallen miljoenen terugbetalen aan staat

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
Een 52-jarige man uit Berkel en Rodenrijs moet ruim 58,5 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Hij verdiende dat geld met criminele activiteiten. Hij hoeft van de rechtbank in Rotterdam wel minder geld terug te geven dan de 89 miljoen die justitie had geëist.
De Hindoestaanse Surinamer
kwam jaren geleden in beeld nadat hij in een drugszaak was veroordeeld voor witwassen. Toen het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar zijn geldzaken, kwam justitie erachter dat hij met zijn bedrijf Drikko 89 miljoen euro had verdiend binnen vijf jaar.
Geen boekhouding
De Surinamer maakte van zijn andere bedrijven geld over naar de rekeningen van Drikko. Omdat hij geen boekhouding bijhield, zei justitie dat het geld wel illegaal verdiend moest zijn. P. heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. Hij zegt dat hij helemaal niet de eigenaar van Drikko is.
De Rotterdamse rechtbank gelooft dat niet. P. was namelijk gemachtigd voor de bankrekeningen van Drikko en het adres van het bedrijf is hetzelfde als het adres van P. in Suriname.

Eén na hoogste claim ooit

P. moet van de 89 miljoen euro 'maar' 58,5 miljoen terugbetalen, omdat de rechtbank het eerste jaar van P.'s bedrijf niet mee telt. Over dat jaar had P. al afspraken gemaakt met de belastingdienst in Suriname.
Lange tijd leek het erop dat het de hoogste justitiële claim in Nederland ooit zou worden. Dat is het sinds woensdag niet meer.
Toen veroordeelde de rechtbank in Amsterdam het bedrijf van de Oezbeekse presidentsdochter tot een boete van 123 miljoen euro vanwege omkoping.