nieuws

Schiedammers halen herinneringen op bij fototenstoonstelling

De tentoonstelling 'Schiedam in bedrijf' met foto's van de overleden fotograaf Robert Collette is een feest der herkenning voor veel huidige en voormalige Schiedammers. De expositie is te zien in het Stedelijk Museum.
Zeker tachtig bezoekers hebben hun herinneringen op een ansichtkaart geschreven. Die kaarten worden met een beamer getoond op de tentoonstelling.
Terug in de jaren zestig
Collette maakte in de zomer van 1967 foto's voor een boek over het leven in Schiedam. Een deel daarvan is op grote formaten afgedrukt en opgesteld in het Schiedamse museum. De bezoeker die tussen de foto's doorloopt, keert zo als het ware terug in de jaren zestig.
Schrijver Hans van der Sloot ging vier maanden lang dagelijks met Collette op pad. Hij maakte samen met hem het boek, dat 'Schiedam Nu' heet.
"We gingen vaak 's morgens om zes uur al op pad om de bedrijvigheid in de ochtend vast te leggen. Soms gingen we door tot zonsondergang", zegt Van der Sloot.
Net dat ene moment
Collette was vooral geïnteresseerd in mensen. Die wilde hij vastleggen. Hij maakte enorm veel foto's om net dat ene moment vast te leggen dat hij zocht. "Van die vier maanden had hij 45.000 negatieven", aldus van der Sloot.
Van der Sloot is later sportfotograaf geworden en heeft gewerkt voor het blad Voetbal International. Hij heeft drie keer de Zilveren Camera gewonnen.
Eigen herinneringen
"In het museum kunnen bezoekers hun eigen herinneringen aan het Schiedam van de jaren zestig op een speciale kaart schrijven', zegt plaatsvervangend directeur Nicole Theeuwes van het Stedelijk Museum. "Als ze die inleveren, krijgen ze een ansichtkaart met een foto van Robert Collette cadeau."
De tentoonstelling is tot en met 25 september te zien.