DE VERDIEPING PODCAST

Politiechef Westerbeke: 'Vierhonderd vacatures voor agenten in de wijk niet in te vullen, coke stroomt de haven binnen'

Politiechef Fred Westerbeke
Politiechef Fred Westerbeke © Jacco van Giessen
Politiechef van de Politie Eenheid Rotterdam Fred Westerbeke kijkt terug op een extreem heftig jaar. Zijn agenten kregen steeds meer te maken met tegen hen gericht geweld terwijl het niet lukt om het korps op sterkte te krijgen. "Ik krijg de vacatures niet ingevuld", zei hij in het radioprogramma De Verdieping.
Gevraagd naar één woord dat het afgelopen jaar samenvat, antwoordt Westerbeke: "Heftig".
Het jaar 2021 telde verschillende dieptepunten die één gemeenschappelijke deler hebben: burgers die gericht geweld tegen agenten gebruiken. Zo reed een vrachtwagenchauffeur een van zijn motoragenten, Arno, mogelijk opzettelijk dood. Zijn dood veroorzaakte een groef in het hart van vele collega's, zegt Westerbeke.
Dan de Coolsingelrellen op 19 november waarbij zijn agenten gericht moesten schieten op burgers. "Als het uit de hand loopt, lossen agenten een waarschuwingsschot. Dat deden ze nu ook. Maar ze reageerden er niet op. Relschoppers lachten de agenten gewoon uit. Dan moeten agenten gericht gaan schieten."

Groep die niet wil praten

De rellen begonnen tijdens een demonstratie voor het stadhuis tegen 2G-beleid in verband met corona. Die liep vrij snel uit de hand. De politie probeerde met de verschillende aanwezige groepen te communiceren. Maar al vrij snel bleek dat er een groep bijzat die niet wilde praten. Wie er in de kern van de groep zat die verantwoordelijk is voor de organisatie van de gewelddadige rellen is nog niet duidelijk en was ook niet vooraf te voorzien, volgens Westerbeke. Wat te vooraf te onderzoeken was, is onderzocht. In besloten online groepen op WhatsApp kan de politie niet kijken. Dus blijft er altijd een gebied waar criminelen, zoals Westerbeke de relschoppers noemt, hun acties kunnen voorbereiden zonder dat de politie het ziet.
Tegelijk is er een groot tekort aan mensen binnen de politie Rotterdam, zei Westerbeke. "Ik heb een goede vierhonderd vacatures die ik niet ingevuld krijg." Het gaat om agenten die in de wijken werken en komen helpen als er ergens een inbraak is. Deze mensen kunnen ook ingezet worden voor de Mobiele Eenheid." Ook heeft hij deskundigen nodig op gebied van cybercrime, social media en big data.
Internetfraude groeit, zegt Westerbeke. Een voorbeeld. "Een ouder echtpaar wordt gebeld door een man die zegt dat er iets mis is met hun bankrekening en dat hij langs moet komen. De mensen denken: 'hij heeft keurig gebeld, we laten hem binnen', als hij voor de deur staat. Hij neemt hun bankpas mee en binnen een uur is de rekening leeggehaald."

"Schandalig dat studenten xtc en coke gebruiken"

Ondertussen stroomt de haven vol cocaïne, voegde Westerbeke toe. Het aanbod wordt volgens hem steeds groter. "In Colombia wordt nu 1800 ton per jaar geproduceerd, vorig jaar was dat nog 1000 ton." In Rotterdam worden 40 duizend lijntjes per dag gesnoven, aldus de politiecommissaris. Dat maakt hem woest. Mensen die praten over sociale acceptatie van gebruik van coke en xtc, daar hoeft niemand bij hem voor aan te komen. "Studenten die dat gebruiken, ik vind het schandalig."
Ook kijkt Westerbeke terug op een jaar met een recordvangst aan coke in de Rotterdamse haven, namelijk 60 duizend kilo, en het oppakken van 150 meer uithalers (mensen die drugs uit containers in de haven halen, red.) dan een jaar geleden. Daarnaast richt de recherche zich op het pakken van de zware jongens die het grote geld verdienen. Hoe meer mensen er uit het circuit gehaald worden, hoe minder handel, is de hoop. Zijn ergste vrees is dat kwetsbare jongeren uit arme wijken geronseld worden en zo de drugshandel ingezogen worden.
In het regeerakkoord staat dat een miljard euro vrijgemaakt wordt voor veiligheid en justitie. Volgens Westerbeke 'serieus geld'. Al valt nog te bezien waar het aan uitgegeven wordt. "Maar het is natuurlijk goed dat ze zien dat de politie het op dit moment heel erg pittig heeft."
Of Westerbeke spijt heeft van zijn carrière switch van Hoofdofficier Justitie naar Politiechef? vraagt interviewer Ruud de Boer. Zijn antwoord is stellig: "Geen moment. Dit is het mooiste vak dat er is".

Ruud de Boer sprak een uur lang met Westerbeke en het gesprek kun je terugluisteren door de afbeelding op deze pagina te 'swipen' en het (blauwe) audio icoontje aan te klikken. Of luister het gesprek terug via de podcast: zoek op 'De Verdieping met Ruud de Boer' door op een van onderstaande icoontjes te klikken. Daar vind je overigens nog veel meer mooie langere interviews met bijzondere regiogenoten!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl