nieuws

Nog 1 keer wandelen door de dierentuin met Marc Damen

"Ik hou van Blijdorp met heel mijn hart en ziel. Ik heb het bedrijf nu gezonder achtergelaten, dan hoe ik het aantrof. Dat maakt me trots." Dat zegt directeur Marc Damen van Diergaarde Blijdorp in een afscheidsinterview in het programma Chris Natuurlijk van Radio Rijnmond.
Hamburgers van giraffevlees komen niet op de kaart in de restaurants van Diergaarde Blijdorp. “Maar, het gaat zo goed met giraffen in dierentuinen, dat er een moment kan komen dat er een giraffe gedood moet worden als de groep te groot is.”
Het is een van de gespreksonderwerpen in het afscheidsinterview van Chris Vemer met Marc Damen, die na een periode van ruim zeven jaar vertrekt als directeur van de Rotterdamse dierentuin.

Directeur in tijden van crisis

Tijdens een wandeling door de Rotterdamse diergaarde, vertelt Damen hoe het was om directeur te zijn van een dierentuin die te maken kreeg met forse bezuinigingen van de gemeente. En dat middenin de crisis, waardoor ook de bezoekers het zuinig aan moesten doen.
Het is een vroege ochtendwandeling, de dierentuin is nog niet open. Een fijne tijd om door de tuin te lopen, vindt Marc Damen: “Dat is eigenlijk het mooiste moment van de dag. Als de dierentuin nog even van jezelf is. Hoewel ik de bezoekers daarmee onrecht aan doe."
Zeven jaar was Marc Damen baas van Diergaarde Blijdorp. Door de ingrijpende reorganisatie was dat zeker niet alleen een droombaan. Maar de bouw van de Afrikaanse gierenrots, waar maraboes zich met succes voortplanten, vervult hem met trots. Dat is nog geen enkele dierentuin in Europa gelukt.

Uit het dal

Het pluchen olifantje Olli en de samenwerking met Feyenoord in 2013, staat voor de scheidend dierentuindirecteur symbool voor de weg terug uit het dal: “Bij de toegang van het leeuwenverblijf zijn heel veel planten neergezet. Omdat ze zo dicht tegen elkaar aan staan, krijgt onkruid geen kans en hebben we heel weinig onderhoud. Op dat soort manieren, kleine dingen en grote dingen, hebben we uiteindelijk de daling in de subsidie op weten te vangen.“
Sinds maart 2015 zijn de okapi’s weer terug in Diergaarde Blijdorp. Ook okapi Kamina, die werd weggestuurd toen Blijdorp stopte met het houden van deze zeldzame bosgiraffesoort, is terug: “Kamina was toen drachtig en is in een dierentuin in Frankrijk bevallen van een dochter. Zij zijn nu allebei terug en ik kan wel een klein geheimpje verklappen. Kamina is weer drachtig en ze gaat nu ook hier bevallen, dat beloof ik."
Net zoals Kamina, maakt ook Diergaarde Blijdorp zich op voor een nieuwe fase en dat is voor Marc Damen een mooi moment om na ruim 7 jaar te vertrekken als directeur. Aan zijn opvolging wordt gewerkt.