nieuws

Rotterdam in de ban van ITU Triathlon Championships

Rotterdam is zaterdag en zondag het decor van de ITU Triathlon Championships. Op de eerste dag van het evenement kwamen behalve de recreanten ook de deelnemers aan de sprintonderdelen in actie. De atleten zwommen in het water van de Rijnhaven, fietsten over de Erasmusbrug en liepen naar de Veerhaven.
Zondag, tijdens de laatste dag van het evenement, vindt het WK Paratriathlon plaats. Deelnemers aan het WK Paratriathlon zwemmen 750 meter in de Rijnhaven, gevolgd door twintig kilometer fietsen (handbike/tandem) en vijf kilometer hardlopen (wheelen). De fiets- en looponderdelen worden afgewerkt in het Scheepvaartkwartier en in het park bij de Euromast. Ook voor de paratriatleten ligt de finish op de Veerhaven.
Voormalig topzwemster Madelon Baans was zaterdag ook te vinden rondom het parcours. De Rotterdamse vindt het mooi dat de wedstrijd in haar stad wordt gehouden. "Het fietsen wordt ongetwijfeld de bottleneck, dat vind ik lastig omdat het te weinig doe." Baans, die weet hoe het is om wedstrijden te winnen, stelt zichzelf tijdens de recreatieve wedstrijd geen doel. "Ik kom hier absoluut niet om te winnen. De olympische afstand volbrengen, plezier hebben en van de stad genieten, dat wil ik." De olympische afstand is overigens een flink stuk. De deelnemers beginnen met 1500 meter zwemmen, gaan vervolgens 40 kilometer fietsen en eindigen met tien kilometer rennen.